Cinci „călărășeni” au jucat in meciurile de calificare la EHF EURO 2020


Șapte jucători ai AHC Dunărea Călărași au fost convocați la loturile naționale pentru calificările la Campionatul European de Handbal Masculin din 2020. Cinci „călărășeni” au jucat in meciurile de miercuri și joi in calificările la EHF EURO 2020 (9-26 ianuarie 2020, gazduite de trei tari, Suedia, Austria si Norvegia).

Pentru Romania au jucat Gabriel Bujor (6 goluri marcate), Viorel Fotache (un gol), Gabriel Dumitriu, George Selaru, iar pentru Ukraina condusa de Sergei Bebeshko a jucat Pavel Gurkovsky (2 goluri marcate).

Dragos Soare si Zarko Pejovic (Muntenegru), nu au prins primul 16.

Romania a realizat prima victorie în Grupa a 6-a de calificare pentru Campionatul European din 2020, după ce a învins Lituania cu 28-23. Cele două naţionale se vor reîntâlni duminică, în partida retur.


Sursa foto / FRH 📸 Mihai Constantineanu

România – Lituania 28-23 (16-13)

Iancu 1 gol, George Şelaru – portari; Şimicu 4, Rotaru 3, Grigoraş 8, Racoţea, Gabriel Bujor 6, Negru 2, Szoke 2, Csog, Buzle, Căbuţ 1, Viorel Fotache 1, Gabriel Florinel Dumitriu, Militaru, Thalmaier. Antrenor: Manuel Montoya.

Rasimas, Morkunas – portari; Urbonas 2, Bernatonis, Virbauskas 2, Malasinskas 2, Babarskas 3, Petreikis, Truchanovicius 3, Pleta 1, Tarcijonas 2, Grosas 1, Palevicius 2, Drabavicius 1, Stankevicius 1, Dumcius 3. Antrenor: Andriuska Mindaugas.

Urmează un meci foarte greu la Klaipeda, acolo unde avem din nou nevoie de victorie.


Sursa foto / FRH 📸 Mihai Constantineanu

Câțiva jucători care s-au evidențiat. Ionuț Iancu, ale cărui intervenții nu le-au permis lituanienilor să revină în meci, mai ales pe finalul jocului, Demis Grigoraș, singurul inter dreapta de pe foaie și golgheterul partidei, Gabriel Bujor, necruțător pe contraatac, dar și Alexandru Șimicu, cu o revenire de bun augur după o lungă absență de la națională.


Selecționerul României, Manuel Montoya, a declarat:

Cred că jucătorii noștri au dat astăzi totul pe teren și sunt foarte mulțumit de felul în care s-au prezentat. E foarte greu să pregătești un meci în doar trei zile, dar acesta e calendarul și trebuie să ne adaptăm. Am avut și destui jucători indisponibili, însă acest colectiv a demonstrat astăzi că poate câștiga și cred că o poate face și duminică, în Lituania.

Echipa crede în ea și ne vom lupta și vom da totul pentru a învinge și în Lituania. Cred că nu am asistat azi la un joc murdar, a fost un meci în limitele sportivității.”
Eliodor Voica, antrenorul secund al naţionalei masculine:

Personal, mă bucură că jucătorii noştri cu experienţă au avut un meci foarte bun. Aş spune că a fost o mobilizare generală la nivel de grup.

Pe lângă asta, sunt şi câţiva jucători care au venit mai recent în colectivul echipei naţionale, mă refer la Szoke, chiar la Călin Căbuţ. Ei au reuşit să facă faţă acestei partide care a avut totuşi un anumit nivel de tenisune.

În acelaşi timp, mă bucură foarte mult evoluţia portarului Iancu şi a lui Gabriel Bujor, care uşor-uşor confirmă statutul lor. Dar asta nu înseamnă în vreun fel că îi neglijez pe ceilalţi jucători. Cred că este o treabă bună făcută la nivel de grup, care face un pas important către omogenizare”.
Ne aşteptăm la un meci mult mai dificil decât în România, nu neapărat că sunt gazde, ci datorită faptului că şi ei au nevoie de puncte, la fel ca şi noi. Mai mult de atât, nu cred că este pentru nimeni un secret, Lituania are o echipă destul de bună, cu jucători cu experienţă, care pot oricând să înscrie. Iar pentru asta trebuie să fim pregătiţi.

Şi noi avem jucători cu experienţă, care pot face faţă acestui meci dificil din Lituania. Bineînţeles, ajutaţi şi de ceilalţi, care sunt cu mai puţină experienţă sau nou-veniţi în naţională”


Unul din cei mai buni jucători ai partidei, Ionuț Iancu, a spus:

„Știam că vom avea un meci foarte greu, însă eu am avut încredere, am văzut la antrenamente că suntem mai omogeni și că putem face o treabă bună.

Mă bucur că a fost multă lume la meci și le mulțumim pentru felul în care ne-au susținut. Sigur că eventuala absență a lui Truchanovicius ar fi un avantaj pentru noi, dar oricum mergem în Lituania să ne luptăm pentru a câștiga.”

Portugalia, condusă de Paulo Pereira (antrenorul echipei CSM Bucureşti) a învins după 39 de ani Franţa cu 33-27, cele două naţionale fiind în aceeaşi grupă cu România.
La mijlocul reprizei secunde, gazdele au condus cu 26-18!
La EHF Euro 2020 merg primele două din fiecare grupă plus alte patru naţionale cel mai bine clasate pe locurile 3, Portugalia şi-a asigurat deja biletele pentru turneul final de anul viitor. Lusitanii ar urma să revină la un European după 14 ani.
România ar avea nevoie de cel puţin 3 puncte cu Portugalia şi Franţa în luna iunie, pentru a se califica la Euro, dar trebuie să câştige și meciul direct cu Lituania pentru locul 3.
România ocupa locul 3 în Grupa 6, cu 2 puncte, după Portugalia – 6 puncte şi Franța – 4 puncte.

Următoarele meciuri ale tricolorilor sunt programate in luna iunie.

13 iunie, ora 18:00, Sala Dinamo, Romania-Portugalia.

16 iunie, Nantes, Franța-Romania.

La EHF Euro 2020 merg primele două clasate din fiecare grupă plus cele mai bune patru clasate de pe locul 3.

Naționala lui Sergei Bebeshko a învins Insulele Feroe, 30-19 (17-12), cu Pavel Gurkovsky marcator a două goluri.

Foto Федерація гандболу України


Serghei Bebeshko, dupa victoria cu Insulele Feroe: „Trebuie să ne calificam la Euro datorită realizărilor noastre, nu datorită ajutorului de la alții”
Calificarea din grupa a 8-a la EHF EURO 2020 se decide în 16 iunie, când Ukraina joacă în deplasare la Muntenegru.
 Muntenegru (fără Zarko Pejovic în primul 16) a produs surpriza și a învins campioana mondială Danemarca, 32-31 (16-17).

Urmează in 13. 04. 2019. ora 19:15, la Copenhaga, Insulele Feroe – Ukraina si Danemarca – Muntenegru.

Clasament, Grupa a 8-a: Danemarca – 4 puncte, Ukraian – 4 puncte, Muntenegru – 3 puncte, Insulele Feroe – 1 punct.

Campionatul European de Handbal Masculin din 2020, MEN’S EHF EUROPEAN HANDBALL CHAMPIONSHIP,cea de a 14-a ediție, 09 – 26 ianuarie 2020, va fi găzduită pentru prima dată de trei țări, Austria, Norvegia și Suedia.

Lasă un răspuns